Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Regionen

Den historiska provinsen Languedoc ingår sedan 2016 till namnet i regionen  Occitanie vilket är en sammanslagning av två tidigare regioner: Languedoc-Roussillon och Midi-Pyrénées. Beläget i syödstra hörnet av Frankrike angränsar det till Provence i norr, Medelhavet i öster, Spanien i söder och Aquitaine (som Bordeaux ingår i) i väster. Största stad och huvudstad är Toulouse, totalt har regionen omkring 6 miljoner invånare.

Totalt sett är regionen rätt så stor och har massor att erbjuda för besökare liksom invånare. Förutom att vara världens största vinregion sett till yta så utlovas vanligen omkring 300 soldagar årligen. Min erfarenhet av regionen säger mig att det snarare är omkring 240 (mars-oktober) för det regnar och blåser en del under höst och vinter. Det är vanligt att de större floderna (Aude och Herault) översvämmar något årligen, vanligen i november/december och orsakar oroande vattennivåer i byar på låg höjd över havet.

Därför ska man alltid noga kontrollera undersökningen i de ”Diagnostics” (Besiktning) som utförs för hus, som specificerar översämningszoonen och ansedd risk för översvämningar. Man får också veta när det historiskt har varit översvämning i det specifika området där huset är placerat.


Aktiviteter

Occitaine med provinsen Languedoc är en uppskattad destination oavsett m man är soldyrkare, äventyrare eller helt enkelt kulturintresserad. I och med att regionen bjuder på allt från hav till berg så kan man syssla med bergsvandring och river-rafting liksom windsurfing och dykning. Därtill finns det flera romanska byggnadsverk att beundra.

Strandhäng

För de som vill slappa på stranden utan att det är lika hypat och överprisat som Franska Rivieran (Côte d’Azur).  Med många soliga dagar, i genomsnitt 300 sådana om året, så är chansen stor att man får en molnfri semester.

Gemensamt för stränderna är att man vanligen kan välja att hyra solstolar och parasoller eller så har man egen utrustning med sig till någon av de många offentliga stränderna.

I och med att det är kommers på majoriteten av  stränderna så är det möjligt att hyra rolig utrustning till vattensport, vindsurfing, kitesurfing, dykning och även segling. Vattensporter är populära så man kan också gå kurser som nybörjare.

Naturupplevelser

Man satsar på att bevara naturen outforskad och därför finns två stora naturreservat i regionen, och man har dessutom bevarat hela 60 % av den långa kuststräckan obebyggd.

Rhône-deltat sträcker sig över en stor del av kusten och är flackt med sand och flera laguner. Här springer hästar fria, till och med flamingos har synts till.

Inne i landet bjuder floder, berg och naturparker på fartfyllda aktiviteter.

Utflykter till grannregionerna

PROVENCE

TravelGrip.se har en enkel och bra Provenceguide.

AQUITAINE

Vin och natur!

 

Var den första att kommentera

Kommentera