Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Huskalkyl inför husköp i Frankrike

Om man ska ge sig in i karuseller med semesterhus utomlands är det viktigt med en ordentlig huskalkyl inför husköp. I Frankrike gäller andra regler än i Sverige, så det är bra att sätta sig in i systemet.

 

1. Ta reda på vad husköpet har för kringkostnader

Tänk: Mäklararvoden, Kostnad för Notarie Publicus genomgång av köpet, Bankkostnader, Försäkringar.

2. Räkna ut hur stor kontantinsats som behövs

Vid lån, räkna ut hur stor del av huskostnaden som måste betalas direkt vid köp som en kontantinsats. Banker kräver olika stor del kontantinsats och dessutom beror det mycket på om bankvalet står att finna i Sverige eller i Frankrike. En svensk bank kan ha svårt att se fastigheten som en säkerhet då den inte finns att tillstå i Sverige.

3. Räkna ut vilken ränta huslånet skulle ha

Dra av kontantinsats från huspriset för att säga hus stort huslånet kan bli.

4. Ta reda på vad de årliga utgifterna uppgår till

Tänk: Fastighetsskatt, Elkostnader, Vattenkostnader, Värmekostnader.

5. Räkna ut kommande månadskostnad för huset

Bryt ner årskostnader på månadskostnader.

6. Lägg kalkylen

Utifrån huslånets storlek och den kontantinsats som du har tillgänglig kan du nu lägga kalkylen. Om du ännu inte har kontantinsatsen tillhands är det med ovan uppgifter du kan ta reda på hur mycket pengar du behöver få ihop innan köp. Förutom att få koll på ekonomin inför köp så får du med kalkylen också koll på kommande kostnader med att ha ett hus.

Extra tillskott av kapital kan efter husköp vara att hyra ut huset till vänner och familj som vill låna för semesterresor, räkna med att det går att hyra ut ett helt hus för allt mellan 500 kr till 1500 kr per natt beroende på läge och storlek.

 

Få ihop kontantinsats till hus

Få pengar att växa. Om du behöver spara ihop mycket pengar gäller det att vara ekonomisk. Se till att ha koll på dina intäkter och fasta utgifter. Försök att spara minst en tredjedel av månadsinkomsten så får du en bra start. Minimera samtliga rörliga utgifter till ett minimum.

Om du har målet tydligt för dig kan du med, till exempel, varje lunch ute med kollegor som du sparar in på gratulera dig själv till att du är ett steg närmare köpet.

Öppna sparkonto(n). Ta först reda på vilka som har högst ränta, vissa kan utlova några %-enheter högre ränta än andra om du binder upp dig till sparande i minst ett år utan möjlighet till uttag. Storbankerna har 0% ränta när ränteläget i Sverige är lågt så där växer inga pengar.

Spar pengar i aktiefonder genom banken. Avanza och Skandiabanken är smidiga alternativ för detta.

 

Ladda ner budgetkalkyl som excelfil

Bra att veta; ett husköp kan ta flera månader att gå igenom i Frankrike så se till att vara beredd på detta. Vissa har till och med fått vänta i ett år för avslut.

Var den första att kommentera

Kommentera